Markowe garnki

Markowe garnki

Markowe garnki

Kuchnia w gospodarstwie domowym należy do najważniejszych pomieszczeń. Praca przy sporządzaniu posiłków nie należy do lekkich. Na sprawność pracy w kuchni w dużym stopniu ma wpływ ilość i rodzaj sprzętu kuchennego. Nowoczesność i postęp techniczny wkroczył już do kuchni nawet małego gospodarstwa domowego. Do podstawowego wyposażenia należą m. in. garnki. Nie są już polecane garnki zwykłe emaliowane i aluminiowe. Zwykłe garnki emaliowane są ciężkie, emalia łatwo odpryskuje, może dostać się do potraw, poza tym odsłonięte żelazo niszczy witaminy. Lepszym rozwiązaniem są nowoczesne garnki pokryte zewnątrz 3 warstwową, specjalną porcelanową emalią. Są one także przystosowane do najnowszych płyt indukcyjnych. Aluminiowe garnki z kolei niezbyt nadają się do gotowania potraw kwaśnych, (kwas zawarty w dużych ilościach w niektórych potrawach niszczy aluminium). Także podczas gotowania w nich wody ciemnieją. Dużo lepsze od nich są naczynia do gotowania, duszenia a szczególnie do zapiekania potraw wykonane z żeliwa. Zaletą ich jest także to że potrawy w nich przygotowane mogą być od razu podawane na stół bez konieczności ich przekładania. Doskonałe są naczynia wykonane ze specjalnych stali wysokogatunkowej 18/10, produkowane przez renomowane firmy jak KORKMAZ czy VALIRA. Można w tych naczyniach naprawdę eksperymentować np. ugotować obok siebie jednocześnie trzy rodzaje kasz i one się nie pomieszają.